Fietsweekendje Zuidoost Friesland

Het ‘Rondje vrijdag’ (31/7) heb ik op de Strava-site later hernoemd naar ‘Fries-Drentse Wouden’-route. We hadden een kaart bij ons en zo gezien, dat we zo’n beetje in, langs en door de natuurgebieden reden, aan de Friese kant weliswaar, van het Fries-Drentse natuurgebied. Prachtig landschap. Soms ineens heel open, zoals in het stroomgebied van de Tjonger, maar overal zijn kleine en grote bosgebieden. Van die bosgebieden, waar je altijd het contact met het open landschap ook nog voelt. Oftewel: van dat bos, waarin je je nooit opgesloten voelt. Eigenlijk heb ik niet zo gek veel met ‘bos’. Een zee van bomen, door de bomen het bos niet meer zien, dat idee. Alsof je 100.000 mooie liedjes door elkaar hoort. Dan is er niks meer aan. In Drenthe kan dat ook nog eens samengaan, met veel te georganiseerd bos: alles in nette rijtjes geplant. Maar goed, juist in Drenthe is het bos ook relatief open.

Hier naast de camping, Natuurcamping Ikenhiem, Wijnjewoude, is al iets bijzonders: het oude kerkje van Duurswoude. Vroeger hebben er vast wat meer huizen omheen gestaan, nu staat het kerkje eenzaam aan een bosrand. Eenzaam maar heel parmantig.

Een prachtig kerkje dat in de verte doet denken aan… het nepkerkje van Harkema bij Aduard. Maar dan écht!
Hierachter de Duurswouder heide, daar doorheen, je treft er veel pingo’s, kleine oude meertjes. Verderop komen we bij Waskemeer, passeren de Tjonger en komen in Oosterwolde terecht. Dat is best een grote plaats, een levendig dorp. In een bijzonder zaakje met heel veel soorten chocola eten we een ijsje.

Voorbij Oosterwolde verder door land en bos, tot we bij het Fochteloërveen komen. Da’s een prachtig natuurgebied met veel open heideland. Heb er vaker rondgefietst. Het is warm, zo’n 28 graden, maar op de fiets met wat wind erbij, is ’t prima te doen. Eigenlijk voel je de warmte pas echt, als je stilstaat. F. staat regelmatig stil om foto’s te maken. Van het Fochteloërveen fietsen we alleen het noordelijke stuk, daarna weer verder via Haule naar Haulerwijk. Midden in Haulerwijk is een groot zomerterras bij een restaurant. We gaan aan de wijn/bier en nemen er een flink bord heerlijke nachos bij. Afrikaans eten: we pulken de nachos met de vingers tussen de gesmolten kaas uit, guacamole en creme fraiche erbij.

In het Fochteloërveen

Daarna steken we door, langs mooie fietspaden langs bosranden en maisvelden, naar Bakkeveen. Een beetje de stal ruikend gauw verder, maar eerst nog even goed boodschappen doen.
En dan thuis op de camping, na 56 kilometer fietsen, neerzijgen op onze stoelen, eigen biertje erbij, en natuurlijk de broccolitaart, nog van huis meegenomen. Onbetaalbaar dagje weer! Dagje om tijdens de avond verder uit te lezen.

En dan de zaterdag (1/8). Het werd ’s morgens al vroeg weer aardig warm en de zon kwam bij. Op de vlooienmarkt van Bakkeveen (in de zomer iedere 2 weken) was ’t eigenlijk domweg te warm, te loom, te drukkend om echt leuk te zijn. En als je dan nog eens nauwelijks leuke dingen ziet… Iedereen werd geïnstrueerd de stands aan de rechterhand te houden, maar zelfs wij hadden dat onvoldoende in de gaten. Eigenlijk liepen de mensen best gemakkelijk kriskras door elkaar; was er weinig aandacht voor sociale afstand. Een koopman op de markt stond bij Fenny op hooguit 40 centimeter van ’t gezicht, luid pratend en zo.
Ik heb ’t niet benauwd dan, ik ben wel beetje volgeling van Maurice de Hond: buitenbesmettingen, die komend zo goed als niet voor. Maar toch, het voelt wel goed, om de sociale afstand meer in het systeem te krijgen. Onderweg op de fiets gebeurt ’t ook nog wel eens, dat er mensen passeren als we niet achter elkaar zijn gaan fietsen, doch nog steeds naast elkaar, mensen die dan bozig reageren. Sommigen doen dat. Veel meer anderen doen het niet en passeren ons ook soms gewoon naast elkaar fietsend. Dat is vooral iets bijzonders. In de oude wereld, was het aanwijzen van asociaal gedrag iets bijna absoluuts, iets dat iedereen met mores domweg snapt. Nu is daar ook een wig in: heel fatsoenlijke mensen vinden deze sociale afstand soms wel soms niet een breekpunt. En het kleine percentage dat hier fundamentalistisch in is, doet hoofdschuddend alsof je je werkelijk misdragen hebt.

We hadden ’t na een uurtje wel gezien op de rommelmarkt, zochten  de fietsen weer op en vervolgden de fietstocht door het bos bij Bakkeveen, namen westelijk de weg naar Siegerswoude en daarna richting Friese Palen. Daar hebben we bij een leuke muziekcafé, waar deze avond een steengoeie gitarist, type David Gilmour, zou gaan optreden (hadden we dat nou maar eerder geweten), een terraspauze genomen. We dronken een cappuccino.
Het vervolg verder naar het westen, via Ureterp richting de bossen bij Beetsterzwaag, langs de statige landgoederen. Door het mooie Beetsterzwaag weer zuidelijk naar Gorredijk en westelijk daarvan door naar Jonkersvaart, waar we aan het bier gingen in de tuin bij een goede vriendin van F.

Er kwamen worst, kaas en nootjes op tafel. En de aardbeien, die we zelf nog even hadden gescoord in Gorredijk, gingen ook nog op, kletsend over het leven en aanverwante zaken.

Het laatste stuk was nog zo’n 17 kilometer maar was van een zeer draaglijke lichtheid, met een windje mee langs de Compagnons-vaart, die vanaf Gorredijk naar het oosten loopt, althans voor wat betreft onze richting voor nu, tot vlakbij Wijnjewoude. Een heerlijk stukje fietsen. En zo zijn we vandaag toch weer uitgekomen bij zo’n 58 kilometer!

Thuisgekomen gauw even gedoucht en daarna gauw aan de gang met onze skottelbraaimaaltijd van chorizo, aardappelblokjes en groenten. Heerlijk!!!
Inmiddels is ’t kwart voor tien, krijgt F. ’t koud en gaan we ons gereed maken voor een finaal avonddeel in ’t campertje. Ik pak er zo nog wat oude kranten bij. Morgenochtend weer naar huis.

Nog even over Natuurcamping Ikenhiem. Ik vond dit een bijzondere ervaring. Dit voelde als kamperen in de 20e eeuw. Hier staan tentjes, wat kleine (vouw)caravans en een handvol camperbusjes. Verdorie zeg, het bestaat gewoon nog! Ik was ’t bijna vergeten. Geen zwembadgeluiden, nee, juist een knapperend kampvuur in de avond, waar de campinggasten bij elkaar gaan zitten. Geen witte joekels van moderne mobiele huizen. Niks van dat al. Hier hangt zomaar een jaren-tachtig-sfeertje. Deksels plekje!!

One Response to Fietsweekendje Zuidoost Friesland

  1. Pingback: Fietsweekendje Zuidoost Friesland | Melkveebedrijf Stelling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: